Medovníky
-1 kg hladkej múky T650
-300 g práškového cukru
-380 g medu
-120 g masla
-5 vajec (4 do cesta, 1 na potretie)
-2 čl sódy bikarbóny
3 čl perníkového korenia
Do väčšej misy preosejeme múku a práškový cukor, vďaka
čomu nevzniknú hrudky a cesto sa bude dať lepšie vymiesiť. Pridáme zvyšné
ingrediencie a miesime dovtedy, dokým sa neutvorí tuhá hmota. Cesto
pripomína lepkavú tvarovateľnú plastelínu, z ktorej ,,vymodelujeme
bochník" a necháme na suchom mieste odležať do nasledujúceho dňa.
Nakoľko je cesta dosť, odoberieme časť a na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Vykrojené tvary potrieme rozšľahaným vajíčkom, poukladáme na plech, ktorý vytrieme tenkou vrstvou oleja, aby sa medovníky neprichytávali a pečieme pri teplote 160°C cca 7 minút.
Keď medovníčky vychladnú, presypeme ich do uzatvárateľnej dózy a do stredu a každého rohu vložíme prekrojené jabĺčka uložené v alobale. Ich vlhkosť nám zaručí, že medovníky budú mäkké po celú dobu a alobalom ich oddelíme, aby sa pleseň nepreniesla. Preto ich treba aspoň každý tretí deň obmieňať!
Krásne vianočné sviatky prajem!
