Medovníky

22.12.2021

-1 kg hladkej múky T650

-300 g práškového cukru

-380 g medu

-120 g masla

-5 vajec (4 do cesta, 1 na potretie)

-2 čl sódy bikarbóny

3 čl perníkového korenia

Do väčšej misy preosejeme múku a práškový cukor, vďaka čomu nevzniknú hrudky a cesto sa bude dať lepšie vymiesiť. Pridáme zvyšné ingrediencie a miesime dovtedy, dokým sa neutvorí tuhá hmota. Cesto pripomína lepkavú tvarovateľnú plastelínu, z ktorej ,,vymodelujeme bochník" a necháme na suchom mieste odležať do nasledujúceho dňa.

Nakoľko je cesta dosť, odoberieme časť a na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Vykrojené tvary potrieme rozšľahaným vajíčkom, poukladáme na plech, ktorý vytrieme tenkou vrstvou oleja, aby sa medovníky neprichytávali a pečieme pri teplote 160°C cca 7 minút.

Keď medovníčky vychladnú, presypeme ich do uzatvárateľnej dózy a do stredu a každého rohu vložíme prekrojené jabĺčka uložené v alobale. Ich vlhkosť nám zaručí, že medovníky budú mäkké po celú dobu a alobalom ich oddelíme, aby sa pleseň nepreniesla. Preto ich treba aspoň každý tretí deň obmieňať!

Krásne vianočné sviatky prajem!

Zápisník bez pera - Simona Višňovcová  
Všetky práva vyhradené 2022©
                                                                                                                                                    
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky